Choć dania smażone na głębokim olej są bardzo pyszne, to nie każdy jest zwolennikiem frytek, czy nuggetsów z kurczaka ociekających tłuszczem. Frytowane w ten sposób potrawy nie tylko są bardzo tuczące, ale również niezdrowe. Na szczęście w sklepach coraz częściej można napotkać beztłuszczowe frytownice gastronomiczne, idealnie dla osób ze ścisłą dietą. Czy warto jednak na nie postawić?

Charakterystyka frytownic beztłuszczowych

Frytownice beztłuszczowe, podobnie jak piekarniki, wykorzystują ciepłe powietrze do przygotowywania dań. Dzięki temu można uzyskać podobny efekt do klasycznego frytowania, z tym że potrawy nie będą miały w sobie ani kropelki oleju. Tego typu frytownice gastronomiczne zwykle przyjmują jednak kompaktowe rozmiary, przez co mało kiedy można sobie pozwolić na beztłuszczowe frytowanie potraw w dużych ilościach. Jednak gabaryty urządzenia mają tu szczególne znaczenie, wyróżniające frytownice beztłuszczowe od piekarników.

Frytownica beztłuszczowa a piekarnik

Skoro beztłuszczowa frytownica działa tak samo jak piekarnik, to po co w ogóle ją kupować? Cóż, w piekarniku teoretycznie również można przyrządzić dobre frytki lub skrzydełka, jednak jest on przede wszystkim przystosowany do pieczenia ciast. Z kolei frytownica na ciepłe powietrze równomiernie opieka danie z każdej strony, zapewniając mu jednocześnie lepszy smak, jak i konsystencję. Oczywiście kompaktowe rozmiary frytownicy beztłuszczowej sprawiają, że przygotowywanie posiłków z jej użyciem jest znacznie szybsze niż w przypadku piekarnika.

Dla kogo frytownica beztłuszczowa?

Przemysłowe frytownice beztłuszczowe są stworzone przede wszystkim z myślą o domowym użytku. W końcu ograniczając tłuszcze najlepiej jest samemu przygotowywać sobie posiłki. Niemniej czasami można spotkać się z barami serwującymi beztłuszczowe fast-foody. Oczywiście większość osób woli klasyczne frytowanie na głębokim oleju, dlatego taka frytownica w lokalu gastronomicznym stanowi zwykle jedynie dodatkowe wyposażenie kuchenne.