Porządny wałek do ciasta powinien znaleźć się w każdej kuchni, dlatego też warto poświecić nieco swojego cennego czasu, aby wybrać solidny model od renomowanego producenta. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, czym charakteryzują się profesjonalne wałki do ciasta.

Jaka waga wałka?

idealny wałek do ciasta

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, ale waga wałka do ciasta odgrywa bardzo ważną rolę zwłaszcza, jak dość często korzysta się z tego niesamowitego narzędzia. Jak łatwo się domyśleć dobry wałek do ciasta powinien być lekki, dzięki czemu nie zmęczymy się szybko podczas wałkowania ciasta. Najniższą wagą mogą pochwalić się oczywiście wałki silikonowe, ale drewniane modele wcale im nie ustępują. Jeżeli istnieje taka możliwość, to warto wziąć do ręki kilka wałków i samodzielnie jest ocenić. Pamiętać należy również i o tym, że przy niektórych ciastach, zbyt lekki wałek może również utrudniać wałkowanie. Przy lekkim wałku trudniej jest osiągnąć odpowiedni nacisk na ciasto.

Ile kosztuje dobry wałek?

Najtańsze wałki do ciasta można kupić już od 10zł. Mowa tutaj nie tylko o modelach silikonowych, ale również o wałkach z drewna. Tanie modele wcale nie muszą być niskiej jakości i co najważniejsze, mogą służyć nawet przez kilka lat. Nieco droższy jest wałek do ciasta, który ma specjalne żłobienia na powierzchni roboczej. Cena wałków ze żłobieniami rozpoczyna się od 40zł. Najbardziej wyszukane wałki, które oparte są na specjalnych łożyskach kulkowych mogą kosztować nawet ponad 200zł. Jest to jednak sprzęt dla profesjonalnych kucharzy.