Praca w gastronomii nie jest łatwa. Wymaga zastosowania nowoczesnych urządzeń, które wpłyną na komfortową pracę. Tradycyjne metody mrożenia żywności często wpływają na utratę świeżości. Bardzo dobrym wyborem jest technologia mrożenia szokowego. W tym przypadku zimny nawiew obniża temperaturę, a po rozmrożeniu zachowujemy odpowiednią strukturę produktu. Czym cechuje się szokówka? Dlaczego jest tak ceniona na rynku? Jakie ma zalety?
Nowoczesne zamrażarki szokowe
Jak działają urządzenia tego typu? Zamrażarki szokowe są urządzeniami chłodniczymi, które pozwalają błyskawicznie obniżyć temperaturę produktów. Zazwyczaj są wyposażone w system wentylatorów i wydajny agregat. Zimny nadmuch ma za zadanie schładzać produkty, aż osiągną daną temperaturę. Możemy przechowywać taką żywność w szafie chłodniczej lub zapakować próżniową, zachowując jej trwałość. Tradycyjne chłodziarki nie działają tak szybko, jak szokówki. Niezawodne urządzenie jest niezwykle skuteczne nawet wtedy, gdy produkty wyjściowe są gorące (po usmażeniu, ugotowaniu, grillowaniu). W takim wypadku spore znaczenie ma funkcja mrożenia szokowego. Produkty są mrożone w ciągu kilkudziesięciu minut. Proces bazuje na cząsteczkach wody, które zmieniają się w mikrokryształki lodu. Niewielki rozmiar cząsteczek zapobiega rozrywaniu struktury produktów delikatnych.
Gdzie znajdziemy zamrażarkę szokową?
Klienci przed wyborem często zastanawiają się, gdzie mogą kupić zamrażarkę szokową. Pamiętajmy o tym, że takie urządzenia zakupimy w większości sklepów. Można liczyć na znane marki, atrakcyjne ceny i bardzo dobrą jakość urządzeń. Gdy nie wiemy, jaki sprzęt wybrać, skorzystajmy z pomocy sprzedawcy z doświadczeniem i wiedzą. Nowoczesna, wydajna i sprawna zamrażarka szokowa z pewnością cieszy się dużą popularnością na rynku gastronomicznym.