Nie ulega wątpliwości, że podstawowym wyposażeniem punktów gastronomicznych są piece konwekcyjno parowe. To dzięki nim możliwe jest przygotowywanie potraw na wybitnie wysokim poziomie kulinarnym. Ma to bezpośredni wpływ na wszechstronność i funkcjonalność pieców tego typu, które w branży gastronomicznej cieszą się coraz większą popularnością. Cały czas dynamicznie rozwija się branża kulinarna, a na rynku powstają nowe bary, restauracje oraz inne lokale gastronomiczne. Dynamika i duża konkurencja sprawiają, że konieczne wydaje się zainwestowanie w profesjonalny sprzęt, który skróci czas przyrządzania potraw. 

Zastosowanie pieca konwekcyjno parowego

Piec konwekcyjno parowy jest funkcjonalny i cechuje się niską awaryjnością oraz oszczędnością energii i wody. Bez wątpienia możliwość przygotowywania wielu potraw jednocześnie jest kluczową zaletą pieców konwekcyjno parowych. Z pewnością ma to ogromny wpływ na szybkość oraz wydajność personelu odpowiedzialnego za przygotowywanie posiłków. Warto podkreślić, że wszystkie potrawy zachowują wysokie walory zapachowe oraz smakowe. Ważną rolę odgrywa też funkcja regeneracji potraw, która wpływa nie tylko na dużą wartość odżywczą podgrzewanych potraw, ale również na estetykę. Dzięki technologii parowej możliwe jest wytworzenie sporej ilości wilgoci, która powoduje, że potrawy nie ulegają wysuszeniu i są cały czas soczyste. Skuteczne odseparowanie zapachów potraw przyrządzanych równocześnie jest efektem stosowania funkcji odtłuszczania oraz poziomej cyrkulacji powietrza. 

Zalety urządzenia

Piec konwekcyjno parowy pozwala przyrządzać potrawy, które cechują się naprawdę zdrowymi wartościami odżywczymi. Chodzi tu przede wszystkim o pieczenie na parze i beztłuszczowe smażenie. Dodatkowo jest to urządzenie, które cechuje się sporą oszczędnością energii oraz niską awaryjnością. Z pewnością ma na to wpływ właściwa izolacja termiczna, która pozwala na szybki wzrost temperatury w komorze. Wbudowany komputer umożliwia zapamiętywanie receptur, a to dodatkowo zwiększa użyteczność personelu, który jest mniej wykwalifikowany. Trzeba jednak pamiętać, że producenci sprzętu nie ustrzegli się wad funkcjonalnych pomimo bardzo dużej funkcjonalności. Lokal, w którym eksploatowane będzie urządzenie, musi posiadać bieżący odpływ wody oraz instalację elektryczną. Niestety nie jest możliwe jednoczesne przyrządzanie kilku posiłków z użyciem różnych ustawień wilgotności oraz temperatury. Dodatkowo ograniczony czasowo jest efekt regeneracji posiłków. Stosowanie pieca do przygotowywania niewielkiej niewielkiej ilości posiłków jest nieekonomiczne, ponieważ urządzenie przeznaczone jest do dużej częstotliwości pracy. To wszystko sprawia, że tego rodzaju piec nie jest raczej stosowany w gospodarstwach domowych. Trzeba również pamiętać, żeby regularnie usuwać osadzający się kamień kotłowy, który jest najczęstszą przyczyną awarii pieców konwekcyjno parowych. Cykliczna konserwacja jest dodatkowym czynnikiem wpływającym na prawidłowe działanie pieca. Jednocześnie personel restauracji powinien przejść specjalne szkolenie instruktażowe.