Podstawą każdej pizzerii jest oczywiście używany do wypiekania pizzy piec. To właśnie od niego zależy to, jak szybko, efektywnie, ale też i smacznie będziemy serwować nasze potrawy. Nic więc dziwnego, że każdy restaurator przykłada wiele uwagi do tego, jaki konkretnie sprzęt zakupi. Wśród najpopularniejszych rozwiązań z całą pewnością wymienić trzeba piece gazowe oraz elektryczne — który z nich wybrać?

Na co wpływa wybrany piec do pizzy?

Zanim jednak podejmiemy się szczegółowej analizy dwóch najpopularniejszych pieców przeznaczonych do robienia pizzy, czyli odmiany gazowej i elektrycznej, powinniśmy na początku zdać sobie sprawę z tego, o co tak właściwie toczy się tu gra. Innymi słowy, na co będzie miał wpływ wybrany piec? Może się bowiem okazać, że nie ma sensu tracić czasu na analizę i szukanie odpowiedniego dla siebie modelu.

Jak można się bez trudu domyślić, kwestia wyboru pieca nie jest tak prosta, jak można by mieć nadzieje — krótko mówiąc, piec ma kolosalne znaczenie dla restauracji. Jeśli wybierzemy nieodpowiedni model, może to rzutować przede wszystkim na smak pizzy, lecz również na efektywność wydawania kolejnych zamówień, a także na ogólne koszta, które restauracja będzie ponosiła na swoje codzienne funkcjonowanie.

Czy warto wybrać piec elektryczny?

Każdy restaurator chce, aby jego biznes generował możliwie jak najmniejsze koszta, co jest oczywiście sprawą całkowicie jasną. Nic więc dziwnego, że wybierając piec do robienia pizzy, bardzo często zwraca się uwagę na jego cenę zakupu. A nie da się ukryć, że pod tym względem bezkonkurencyjny jest piec elektryczny.

Wiedzieć musimy, że oprócz niskiej ceny takie piece posiadają także inne bardzo ciekawe zalety — zajmują niewiele miejsca, więc mogą być wstawiane do niewielkich pizzerii, a także nie wymagają żadnych pozwoleń, co znacznie zmniejsza biurokrację związaną z wyposażeniem lokalu.

Niestety jak można się łatwo domyślić, piece na prąd to nie tylko zalety, lecz także szereg bardzo poważnych minusów. Nie da się ukryć, że ich używanie generuje ogromne koszta, które wiążą się z naprawdę dużym zużyciem energii elektrycznej. Choć cena zakupu takiego sprzętu jest niska, to jednak bardzo szybko jego użytkowanie negatywnie obije się na kosztach prowadzenia biznesu. Nie można również zapominać o tym, że klienci zauważają różnicę w smaku i twierdzą, że pizze z elektrycznego pieca smakują nieco gorzej.

Gazowy piec do pizzerii — idealne rozwiązanie dla lokalu gastronomicznego

Drugi bardzo często wybieranym rodzajem pieca do pizzy jest odmiana zasilana gazem. Restauratorzy dość negatywnie odnoszą się do zakupu takiego modelu z uwagi na jego naprawdę wysoką cenę zakupu, a także liczne problemy związane z jego montażem — nie tylko zajmuje on wiele miejsca, lecz dodatkowo wymaga spełnienia szeregu przepisów od strony bezpieczeństwa użytkowania. Nie można nie wspomnieć także o tym, że piec ten wymaga corocznych przeglądów.

Jakie są w takim razie jego zalety? Najważniejszą korzyścią jest niski koszt eksploatacji, szybkość pracy, a także naprawdę pyszny smak pizzy.