W gastronomii używane są różne rodzaje urządzeń chłodniczych, które nazywane są szafami, dlatego przy ich zakupie konieczne jest uwzględnienie ich parametrów, aby mogły one spełnić konkretne wymagania użytkowników. Jakie parametry są w tym przypadku najważniejsze?

Pojemność

Jednym z najważniejszych parametrów przy zakupie urządzeń chłodzących przeznaczonych dla lokali gastronomicznych jest ich pojemność, która powiązana jest z ich wymiarami – szerokością, wysokością i głębokością.

Pojemność urządzenia, która podawana jest w litrach, powinna być dopasowana specjalnie do jego przeznaczenia, czyli do tego, co zamierza się w nim przechowywać, ale także należy uwzględnić jego wymiary, aby dopasować go do konkretnego miejsca jego ustawienia.

Klasa energetyczna

Kolejnym ważnym parametrem przy wyborze chłodniczej szafy gastronomicznej jest jej klasa energetyczna, która odnosi się do ilości energii, jaka potrzebna jest do zasilania urządzenia.

Klasa energetyczna oznaczana jest literami alfabetu i im są one wyższe, tym mniej pobiera ona energii elektrycznej i jest tańsza w użytkowaniu, dlatego zainwestowanie w energooszczędne urządzenie to przyszłościowy wybór.

Zakres temperaturowy

szafa do chłodzenia

Dobra szafa chłodnicza z GastroPuls przeznaczona dla gastronomii powinna pozwalać również na wybranie odpowiedniej temperatury pracy, którą można w ten sposób przystosować do rodzaju przechowywanych w niej produktów spożywczych.

Nowoczesne urządzenia tego typu mają również regulację elektroniczną, dzięki czemu można precyzyjnie sterować temperatury, a przy tym warto sprawdzić, jaki jest zakres temperatury otoczenia, w jakim może pracować szafa.

Sposób przechowywania produktów

Kolejną ważną kwestią jest sposób przechowywania produktów spożywczych w szafie chłodniczej – najlepiej, aby dawała ona elastyczność w sposobie ich ułożenia, ponieważ można dzięki temu oszczędzić dużo miejsca.

Najlepiej wybrać chłodziarkę, która spełnia wymogi normy gastronomicznej GN 2/1, co oznacza, że można łatwo umieszczać w niej pojemniki gastronomiczne, a także taką, która wyposażona jest w regulowane półki, dzięki czemu można samodzielnie dostosować ich wysokość do swoich potrzeb.

Budowa i funkcje drzwi

Urządzenia chłodnicze w formie szaf są wyposażone w drzwi o zróżnicowanych konstrukcjach, które można dostosować do konkretnych potrzeb, miejsca ustawienia sprzętu oraz preferowanego sposobu jego obsługi.

Szafy oferowane są w wariantach z drzwiami pojedynczymi i podwójnymi, pełnymi oraz przeszklonymi, na przykład wtedy, gdy poszukuje się modelu do ograniczonej przestrzeni na zapleczu, można wybrać ten z pojedynczymi drzwiami bez przeszklenia, natomiast do prezentacji produktów w lokalu czy sklepie można zdecydować się na szafę podwójną i przeszkloną.

Dodatkowe funkcje

Szafy chłodzące mogą mieć też zróżnicowane funkcje, które poszerzają ich funkcjonalność i powodują, że są one wygodniejsze i prostsze w obsłudze.

Przykładowo atutami będą możliwość zmiany kierunku otwierania drzwi, wbudowany pedał nożny do otwierania drzwi bez użycia rąk, możliwość zamykania drzwi na klucz, wymuszony obieg powietrza dla większej efektywności chłodzenia.