Kumin, czyli kminek rzymski i kmin zwyczajny to całkiem inne rośliny. Kumin pochodzi z rejonu morza śródziemnego i nie występuje w Polsce. Natomiast kminek zwyczajny rośnie w naszym kraju pospolicie na łąkach, przydrożach i pastwiskach.
Kumin w kuchni
Kumin jest bardzo aromatyczną i pikantną przyprawą, która posiada delikatny gorzki posmak. Stosowany jest w kuchni jako przyprawa do potraw. Występuje w formie ziaren, jak i sproszkowanej. Jest dostępny jako samodzielna przyprawa, ale również występuje w mieszankach, głównie curry, garam masala.
Kumin – do czego dodawać?
Kumin świetnie sprawdza się w potrawach z mięsem, czy rybami. Nadaje się do zup, gulaszów, jak również do posypania chleba, czy ciast. Ponad to świetnie sprawdza się jako przyprawa do dań z nasion strączkowych, warzywnych oraz do dań z ryżu czy kasz.
Kuminem przyprawia się także kapustę kiszoną, dodaje się do sosów pomidorowych oraz marynat. Olej uzyskiwany z kminku rzymskiego w drodze destylacji z parą stosowany jest do aromatyzowania napojów alkoholowych, czy deserów.
Kumin można znaleźć w serach francuskich, takich jak ser Leyden oraz niektórych tradycyjnych chlebach z Francji. W Niemczech kumin wykorzystuje się do przygotowania likieru.
Kumin – właściwości zdrowotne
Kumin jest doskonałym źródłem żelaza – 100g przyprawy ponad 6 – krotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek mineralny. Dzięki temu zapobiega, jak i pomaga zwalczać anemię.
Kmin rzymski bogaty jest w witaminy C i A dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, schorzenia układu oddechowego, cholesterol, czy poziom cukru we krwi.