Z całą pewnością nie jesteśmy skazani na jedzenie szynek i wędlin nafaszerowanych chemicznymi substancjami, które mają negatywny wpływ na kondycję naszego organizmu. Sztuczne konserwanty, barwniki, wypełniacze i wzmacniacze smaku nie są mile widziane, ale bardzo często królują w składach powszechnie dostępnych wędlin. Można oczywiście kupić znacznie lepszej jakości produkty, ale ich ceny są dla wielu bardzo zaporowe. Jest jeszcze jedno rozwiązanie, a mianowicie zakup szynkowaru i przygotowanie swoich ulubionych wędlin samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Co można przyrządzić w szynkowarze?

szynki

Szynkowar jest urządzeniem, dzięki któremu można wyczarować w zaciszu domowym najróżniejsze wędliny. Są one niezwykle smaczne i aromatyczne, a te sklepowe mogą się praktycznie przy nich schować. Oczywiście przygotowanie takiej własnej wędliny wymaga większej ilości czasu, niż pójście do sklepu i włożenie gotowego produktu do koszyka. Jeśli jednak zależy nam na dobrej jakości wędlinie, która będzie miała w skaldzie wyłącznie dobre składniki, to warto zainteresować się szynkowarem. Urządzenie to pozwala na przygotowanie różnego typu wędlin – szynek wieprzowych, drobiowych, peklowanych czy mielonej. Jak najbardziej można wykonać samodzielnie smakowity boczek, rolady mięsne, kiełbasy czy pasztety. Karczek, schab, karkówka czy łopatka – to wszystko zrobi dla nas szynkowar. Przygotowanie szynki do przyrządzenia w szynkowarze zajmuje nie więcej niż pół godziny plus od dwóch do trzech dni oczekiwania. Sam wkład pracy jest zatem niewielki, a najważniejszym zadaniem zajmuje się za nas szynkowar.