Otwarcie lokalu gastronomicznego jest poważną inwestycją, która wymaga dużego nakładu finansowego. Jest to związane z koniecznością zakupu dużej ilości sprzętu oraz akcesoriów. Z pewnością jednym z elementów wyposażenia kuchni, który nie może być pominięty, jest okap gastronomiczny. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie rodzaje okapu oferują producenci?

Nowoczesny okap – najważniejsze funkcje

Bez cienia wątpliwości nowoczesny okap pełni podwójną funkcję. Z jednej strony jest on bezpośrednio odpowiedzialny za zapewnienie komfortu pracy osobom znajdującym się w kuchni, a z drugiej strony ma on poważny wpływ na poziom ich bezpieczeństwa. Jest to związane z tym, że okap kuchenny odprowadza z pomieszczenia zawieszoną w powietrzu wilgoć, tłuszcze oraz ciepło.

Innymi słowy, tego rodzaju urządzenie jest odpowiedzialne za zniwelowanie większości efektów intensywnego przygotowywania posiłków. Tak, jak zostało to wspomniane, ma to bezpośredni wpływ nie tylko na komfort pracy, ale również na poziom bezpieczeństwa. Dlatego tak ważne jest, aby do kuchni wybrać okap, który w pełni spełni wszystkie oczekiwania. O czym jeszcze warto wiedzieć?

Różnorodne okapy

Warto mieć na uwadze, że każdy okap ze stali nierdzewnej może występować w bardzo odmiennych formach. W praktyce oznacza to, że sprzedawane okapy można kategoryzować co najmniej na kilka sposobów. Z pewnością jednym z adekwatniejszych sposobów na podzielenie dostępnych w sprzedaży okapów jest ich kategoryzacja ze względu na wykonywane funkcje. W tym ujęciu wyróżnić można:

  • okapy wyciągowe,
  • okapy nawiewno-wyciągowe.

Tak, jak sama nazwa wskazuje głównym zadaniem okapu wyciągowego jest odprowadzenie wspomnianych wcześniej cząsteczek wody i tłuszczu oraz energii cieplnej. Drugi rodzaj urządzenia dodatkowo oferuje możliwość bezpośredniego doprowadzania świeżego powietrza.