Patelnie tytanowe, z powłoką, do której nic nie przywiera, od lat nie tracą na popularności. Nie ma w tym nic zaskakującego, bowiem przygotowywanie potraw na takiej patelni jest szybkie i łatwe. Dzięki powłoce, potrawy łatwo i szybko się smażą, bez większego ryzyka przypalenia. Oczywiście mięsa zbyt długo smażone z czasem i na takiej patelni mogą się przypalić, jednak taka sytuacja jest o wiele rzadsza, niż w przypadku patelni z innymi powłokami. Jaka patelnia tytanowa jest warta uwagi? Patelnie tytanowe patelnie z powłoką tytanową dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Są też różnej wysokości. Którą warto mieć w swoim domu?
Klasyczna, okrągła, średniej wielkości
Najlepszym wyborem jest klasyczna i okrągła patelnia tytanowa o średniej wielkości. Na takiej można przygotowywać wiele różnych potraw. Dobrze, jeśli ścianki patelni nie są zbyt niskie. Trudniej oczywiście na takiej smażyć naleśniki, jednak wszelkie inne potrawy przygotowuje się szybko i sprawnie. Rozważając zakup, warto postawić na patelnię, do której można kupić pokrywkę lub patelnię z pokrywką. Przykrycie smażonych potraw bowiem przyspieszy czas ich przygotowania
Odpinana rączka to nie tylko gadżet
Odrobinę droższe od innych są patelnie tytanowe z odpinaną rączką. Pozornie, odpinana rączka wydaje się mało potrzebnym gadżetem. Trzeba jednak mieć świadomość, ze odpięcie rączki w wielu sytuacjach bardzo pomaga. Po odpięciu rączki patelnię – na przykład – dużo łatwiej włożyć do zmywarki czy do zlewu. Jeśli będzie myta ręcznie, mycie będzie o wiele łatwiejsze. Nie bez znaczenia jest także łatwość przechowywania takiej patelni. Po odpięciu rączki, patelnia zmieści się do każdej szafki i nie zajmie zbyt wiele miejsca. Patelnię z rączką, której nie da się odpiąć, najczęściej można włożyć do szafki, zajmuje jednak wiele miejsca, co utrudnia choćby włożenie do szafki większej ilości garnków.