Kociołki żeliwne są często kojarzone z kuchnią azjatycką ze względu na ich zdolność do wytwarzania niezwykle wysokiego i stałego ciepła. Dlatego też większość tradycyjnych kociołków jest wykonana z żeliwa. Jedną z głównych zalet żeliwa jest zatrzymywanie ciepła. Podczas gdy stal nierdzewna może dobrze kontrolować ciepło, traci je tak szybko, jak jest dodawane, co czyni go idealnym wyborem do gotowania dużych ilości żywności.

Tworzywo sztuczne

Czajniki plastikowe są najmniej trwałe ze wszystkich tradycyjnych czajników, ale są też najtańsze w produkcji. Warto tu zauważyć, że wśród czajników o tradycyjnej konstrukcji https://nettrading.pl/czajniki-tradycyjne, są one coraz częściej popularne.

Tak więc, chociaż plastikowe czajniki nie są najlepszym wyborem pod względem trwałości, są świetną opcją dla osób świadomych kosztów. Dlatego też często można znaleźć plastikowe czajniki w azjatyckich sklepach spożywczych.

Wygodne wylewki i pokrywki

Tradycyjne chińskie czajniki zazwyczaj nie są zaprojektowane z myślą o wygodzie. Jeśli więc zależy Ci na czajniku, który będzie łatwiejszy w użyciu, warto zwrócić uwagę na modele wyposażone w wygodne dzióbki i pokrywki.

Tego typu czajniki zostały zaprojektowane tak, aby umożliwić łatwe nalewanie płynów i gotowanie wody na żądanie. Możesz również nabyć modele, które pozwalają na automatyczne zagotowanie wody, więc nie musisz o tym myśleć.

Skórzany uchwyt i pokrywa

Tradycyjne chińskie czajniki często mają skórzaną rączkę i pokrywkę wykonaną z naturalnych materiałów, takich jak bambus czy drewno. Jeśli szukasz bardziej unikalnego, vintage’owego wyglądu, możesz zdecydować się na czajnik z naturalnie wyglądającą pokrywką.