Dobra frytownica gastronomiczna jest podstawowym sprzętem wielu restauracji. Pozwala na przygotowaniu wielu dań, choć nazwa mogłaby wskazywać tylko na jedno. Mają one dużą pojemność, co łączy się z możliwością smażenia dla wielu osób jednocześnie. Jednak na rynku można znaleźć wiele modelów tego sprzętu – jak wybrać ten odpowiedni?

Czy smażenie na frytownicy jest zdrowe?

Frytownice najczęściej kojarzą się z użyciem wielkiej ilości tłuszczu, jednak niekoniecznie ma to dziś wiele wspólnego z prawdą – wszystko zależy od nowoczesności sprzętu. W dzisiejszych czasach frytura gastronomiczna wcale nie musi być używana w przesadnej ilości, co sprawia, że wiele restauracji może się już pochwalić zdrowszymi i mniej nasiąkniętymi tłuszczem frytkami, jak i innymi potrawami.

Wiedząc już, że frytownice nie muszą być niezdrowe, warto przejść do tego, jak je wybrać.

frytkownicaJak wybrać frytownicę?

Wszystko sprowadza się do trzech aspektów, o które trzeba zadbać przy zakupie tego rodzaju sprzętu. Jaka specyfikacja jest najważniejsza?

  • Misa i kosz – komfort pracy, jak i możliwości serwowania wielu gościom, zależą w główniej mierze od misy. Na rynku można spotkać modele od 0,6 do aż 4 litrów. Im większa pojemność, tym nada się lepiej do większych restauracji. Kosz musi oczywiście być dobrany odpowiednio do wielkości misy.
  • Moc – tutaj chodzi przede wszystkim o szybkość gotowości do pracy. Niewielka moc nie wystarczy też do sprawnego działania przy większych frytownicach.
  • Filtry – odpowiednie filtry zapobiegną rozprzestrzenianiu się zapachu i pomogą w zachowaniu czystości frytownicy.

Gdzie kupimy dobrą frytkownicę w dobrej cenie? Ofert różnych sklepów jest dużo i nie ciężko je znaleźć w internecie, jednak frytura gastronomiczna oferowana przez Gastromocni.pl to szeroki wybór i bardzo dobre ceny.