Pyszne domowe ciasteczka są tym, co kocha dosłownie każdy. Nie ważna jest tu płeć, wiek, czy też wyznanie. Wszyscy uwielbiamy ciasteczka domowej roboty.
Jak jednak zrobić takie ciasteczka? Co jest potrzebne, aby były co najmniej tak pyszne, jak te pochodzące z najlepszych cukierni?

Podejście do pieczenia ciasteczek?

foremki do ciasteczek

Oprócz oczywistej rzeczy, jaką jest odpowiednie ciasto, z którego wyrosną pyszne ciasteczka, najważniejsze jest to, aby posiadać do nich właściwy rodzaj foremki do ciastek. No, chyba że chce się zrobić wersję najprostszą, czyli po prostu wycinaną z kawałka rozwałkowanego cienko ciasta. W takim wypadku należy posiadać tylko wykrawacz, który umożliwi podzielenie dużego fragmentu ciasta na mniejsze w kształcie ciasteczek, oraz ewentualnie foremki służące do odciskania w takich wykrojonych ciasteczkach kształtów. Czegoś na zasadzie stempla.

Jeśli jednak chcemy upiec ciasteczka prawdziwie nadzwyczajne, które zachwycą nie tylko smakiem, ale także i kształtami, zdecydowanie zaopatrzyć się trzeba w foremki do ciasteczek ze spodami, do których można wlać gotowe ciasto, bez potrzeby wyrabiania go i wałkowania, a następnie razem z foremką umieścić w piekarniku, gdzie wyjdą piękne, duże i zachwycające swoim kształtem ciasteczka.

W przypadku tej metody należy jednak bardzo uważnie pamiętać podczas wybierania danych foremek, aby były one wykonane najlepiej z silikonu. Foremki plastikowe po prostu się uszkodzą, a wersje metalowe mogą się bardzo nagrzać, co po pierwsze spowoduje trudność z ich wyjęciem, a po drugie mogą na brzegach spalić ciasteczko.