Z uwagi na to, że ludzie coraz częściej żyją w biegu i mają coraz mniej czasu, chętniej sięgają po gotowe dania i mocno przetworzone wyroby. Mało kto myśli o tym, jak druzgocący wpływ mogą mieć one i na zdrowie. Taka żywność szkodzi skórze, która może zareagować na nią nadmierną produkcją łoju i wyraźnym zanieczyszczeniem. Dobra dieta przeciwtrądzikowa to natomiast dieta prosta i jak najbardziej naturalna.

Warzywa podstawą upiększającej diety

Jarmuż to znacznie lepszy wybór niżeli kolejny w ciągu dnia banan czy nawet zwykłe jabłko. Osoby, które mają problemy ze skórą, powinny ograniczyć ilość owoców w diecie na rzecz świeżych warzyw. Szczególnie korzystne dla skóry są właśnie zielone warzywa liściaste. Warto zadbać o to, by każdego dnia pojawiały się one na talerzu albo były dodawane do koktajli czy nawet zdrowych, samodzielnie przygotowywanych soków. Dietę świetnie uzupełnią potrawy ze szpinaku, pietruszki, jarmużu czy różnych odmian sałat. Ich zielony kolor wynika z wysokiej zawartości chlorofilu, który jest substancją pomagającą w leczeniu trądziku i przy okazji hamującą procesy starzenia się skóry, czyli też działającą odmładzająco.

Białko, czyli budulec dla skóry

Dieta antytrądzikowa musi też obfitować w pełnowartościowe białko. Pomoże nam ono utrzymać właściwy poziom insuliny, co z kolei sprawi, że nie będzie się mieć aż tak dużej ochoty na słodycze i produkty bogate w cukier, które mają niestety negatywny wpływ na stan skóry i mogą nasilać trądzik. Białko jest również związkiem niezbędnym do produkcji kolagenu, który z kolei jest jednym z podstawowych składników budulcowych skóry. Przykładem idealnego posiłku na diecie antytrądzikowej będzie więc lekka jajecznica podana na świeżych liściach jarmużu z dodatkiem pomidorów oraz kromką żytniego pieczywa.

Jeżeli jednak te wszystkie powyższe metody okażą się mało skuteczne, warto też spróbować wspomóc swoją żywieniową kurację probiotykami. Są to źródła bardzo dobrych dla zdrowia bakterii, zasilające florę jelitową.