Gotowanie na parze to niezwykle zdrowy sposób przygotowywania żywności, który wraz z modą na zdrowy styl życia zyskał niesamowitą popularność na całym świecie. Gotowanie na parze umożliwia nie tylko smaczne przygotowywanie potraw, ale również zmniejszenie ryzyka utraty znacznej części składników odżywczych podczas obróbki termicznej.
Do przygotowywania tak zdrowego posiłku niezastąpionym wręcz akcesorium kuchennym są garnki do gotowania na parze, które umożliwiają szybkie i łatwe przyrządzenie odżywczego posiłku, bez praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.
Gotowanie na parze – dlaczego warto?
W trakcie klasycznego gotowania warzyw, czy mięsa w wodzie większość witamin i składników mineralnych może zostać przeniesione do płynu, w których przyrządzany jest posiłek. Powoduje to znaczne straty składników odżywczych i niezwykle cennych dla organizmu witamin. Gotowanie na parze natomiast pozwala zachować maksimum składników niezbędnych dla zdrowia organizmu.
Ponadto taki sposób przyrządzania potraw sprawia, że warzywa zachowują swoją naturalną strukturę i smak, nawet mimo nieco dłuższego gotowania. Po ugotowaniu wystarczy tylko niewielki dodatek ziół i soli, aby nadać jedzeniu gotowanym na parze odrobinę aromatu.
Garnki do gotowania na parze – łatwy i szybki sposób na zdrowy posiłek
Garnki do gotowania na parze pozwalają na jeszcze szybsze przygotowywanie posiłków z zachowaniem maksimum wartości odżywczych. Wiele pięter, na których można ułożyć różne składniki, umożliwia gotowanie zarówno mięs, ziemniaków, kasz jak i warzyw w tym samym czasie, oszczędzają znaczną ilość wody i co najważniejsze czasu.
Takie rozwiązanie zmniejsza również ilość naczyń w zmywarce i samą ilość czasu spędzonego na sprzątaniu. Gotowanie na parze wymaga jedynie odpowiedniego ustawienia naczynia – nie potrzebujesz zatem żadnych kulinarnych umiejętności, aby móc zjeść ciepły i zdrowy posiłek, pełen wartości odżywczych i witamin.