W pracy szczególnie w gastronomii należy zadbać o odpowiednią odzież ochronną, dlatego też każdy pracownik powinien mieć buty gastronomiczne, dzięki którym ochroni on swoje stopy przed różnymi wypadkami. Dobrze jest zatem wiedzieć, jak wybrać tego rodzaju buty, aby były one idealnie dopasowane do każdego pracownika.

Jak wybrać buty gastronomiczne?

Przede wszystkim dobrze, żeby buty te były wybrane pod względem:

  • Rozmiaru,
  • Kształtu,
  • Materiału,
  • Rodzaju podeszwy.

Warto pamiętać, że buty gastronomiczne muszą chronić zarówno palce, jak i pięty, dzięki czemu będzie można swobodnie poruszać się po kuchni. Co więcej, to podeszwa powinna być antypoślizgowa, co sprawia, że da się chodzić po różnych powierzchniach. Ważnym aspektem jest też to, by wybrać taki sposób wiązania, aby sznurówki nie przeszkadzały w trakcie pracy. Dobrze jest też zwrócić uwagę na to, by buty te były wyprofilowane tak, aby stopy mogły w nich swobodnie się poruszać nawet wtedy, gdy jest potrzeba używania butów cały dzień.

Jak dbać o buty gastronomiczne?

Dobrze jest, aby po każdym dniu pracy buty zostały dokładnie wyczyszczone i sprawdzone, czy nie zostały gdzieś uszkodzone. Tym sposobem będzie można używać butów gastronomicznych przez długi czas. Co ważne, to buty te są najczęściej wykonane z trwałego materiału, dzięki czemu nie ma obawy, że nawet po praniu obuwie nie zostanie zniszczone. Warto szczególnie przy butach wiązanych za pomocą sznurówek pamiętać też o tym, by raz na jakiś czas je wymieniać, zwłaszcza wtedy, kiedy są one już mocno zużyte.

Dobrze jest też pamiętać, że buty te są dostępne w różnych rozmiarach oraz kolorach, przez co każdy może wybrać takie obuwie, które będzie świetnie pasować do całej stylizacji w pracy. Warto dodać, iż buty gastronomiczne powinny być używane tylko na terenie zakładu pracy, przez co stopy będą miały czas na to, by odpocząć po nawet kilkunastu godzinach spędzonych w tego rodzaju butach. Co więcej, to buty te są świetne zarówno na lato, jak i na zimę, przez co można zadbać o swoje stopy przez cały rok.