Od wyposażenia kuchni zależy jej funkcjonalność oraz wygoda podczas komponowania dań. Jednym z elementów takiego wyposażenia, bez którego nie można się obejść, jest brytfanna do piekarnika.

Do czego służy brytfanna?

Jest to bardzo przydatne narzędzie w kuchni, dzięki któremu można przyrządzić wiele potraw. Dzięki niej można piec bez ryzyka, że danie przestanie być soczyste. Można ją wykorzystać do pieczenia:

  • mięs,
  • ryb,
  • warzyw,
  • redukowania sosów.

Taka brytfanna do pieczenia ułatwia marynowanie mięsa, które wraz z marynatą możemy w brytfannie schować do lodówki, a następnie wszystko razem włożyć w wygodny sposób do piekarnika. Dzięki temu nie trzeba brudzić masy naczyń a potrawa podczas pieczenia nie wysuszy się. To idealny sposób na przygotowanie schabu ze śliwką czy wykonania domowego pasztetu.

Jaką brytfannę wybrać?

brytfanny

Wszystko zależy od apetytu oraz potrzeb. Dobra brytfanna powinna być solidna, a jej ciężar nie powinien zniechęcać. Jeśli materiał będzie odpowiednio gruby, mamy większą pewność, że temperatura zbyt szybko nie wedrze się do dania, przypalając i wysuszając je. Istnieją różne rozmiary i głębokości brytfann, podobnie jest z materiałami, z których są wykonane. Funkcjonalną opcją są naczynia żaroodporne, które umożliwiają obserwacje tego co się dzieje w środku jeszcze podczas pieczenia. W trakcie obróbki termicznej nie powinno się otwierać piekarnika, ponieważ dochodzi do utraty temperatury. Brytfanny (link) wykonane ze szkła żaroodpornego sprawiają, że można sprawdzić, czy danie jest gotowe bez ryzyka poparzenia się. Warto zwrócić uwagę na wewnętrzną powierzchnię. Ważne by była ona łatwa do doczyszczenia.