Aby wybrać wysokiej jakości maszynkę do mięsa warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jej jakość wykonania. Tylko maszynka do mielenia mięsa wykonana z solidnych materiałów spełniać będzie swoje zadania i poradzi sobie z każdym gatunkiem mięsa.

Na jaki materiał postawić?

Na półkach sklepowych dostępne są maszynki z obudową plastikową oraz metalową. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z nimi. Większym zainteresowaniem cieszy się plastikowa obudowa, ale nie oznacza to wcale, że nie warto rozejrzeć się za metalowymi maszynkami. Materiał ten może pochwalić się dużą trwałością i żywotnością. Plastikowa obudowa wbrew pozorom jest bardzo wytrzymała i doskonale sprawdzi się w sytuacji, gdy mięso mieli się raz w tygodniu. Jak wspomniano powyżej sporą zaletą metalowej obudowy jest przede wszystkim to, że praktycznie nie da się jej uszkodzić. Pamiętać należy jednak o tym, że maszynka do mielenia mięsa z metalu jest dość ciężka.

Z jakiego materiału komora maszynki?

Wilk do mięsa może mieć plastikową i metalową komorę. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, aby unikać sprzętu w którym zastosowano plastikowe komory. Pamiętać należy o tym, że komora podatna jest na duże naciski i naprężenia, dlatego też powinna być wykonana z wysokiej jakości materiałów. Ewentualne pęknięcie komory może wiązać się z kosztownym wydatkiem. Jedyną zaletą plastikowych komór jest oczywiście ich niewielka waga.

Maszynki ze wstecznym biegiem

Dla większości osób najlepszym wyborem będzie maszynka do mięsa ze wstecznym biegiem. W mięsie niestety można znaleźć wiele twardych kawałków kości, dlatego też nawet najlepsza maszynka do mięsa może się zablokować w najmniej spodziewanym momencie. W takiej sytuacji przydać może się bieg wsteczny. Jeżeli wilk do mięsa nie posiada tej funkcji, to niezbędne jest rozkręcenie komory.

Więcej: sklep Technica