Traganek – roślina lecznicza

Ziołolecznictwo i medycyna naturalna, czyli leczenie za pomocą wyciągów z roślin uznanych za lecznicze oraz naturalnych produktów takich jak wyciągi z owoców, miód oraz nasiona, w ostatnich czasach zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.

Zioła i inne produkty naturalne

Najczęściej sięgamy po zioła, ponieważ są proste w przygotowaniu, większość z nich wystarczy zaparzyć we wrzątku i pić lub stosować jako okłady; właściwości zdrowotne wykazują też inne produkty naturalne, które mogą być łączone ze sobą na różne sposoby.

Do roślin, mających szerokie zastosowanie lecznicze można zaliczyć ziele traganka, rosnącego na obszarach trawiastych i niskich zboczach. Traganek należy do rodziny bobowatych, liczącej sobie dwa i pół tysiąca gatunków, z czego zaledwie dziesięć można znaleźć na całym obszarze Polski.

Traganek

Najpopularniejszym przedstawicielem tych gatunków jest traganek szerokolistny, używany do leczenia wielu dolegliwości, lecz nadaje się do tych celów dopiero po czterech latach wzrostu.
Jest to niezwykle chętnie używana roślina zawierająca mnóstwo składników, przyczyniających się między innymi do walki z wolnymi rodnikami. W roślinie między innymi znajdziemy: saponiny i flawonoidy mające właściwości wyłapywania wolnych rodników, a także substancje chroniące układ sercowo-naczyniowy. Największą zaletą rośliny jest jej działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, regularne zażywanie traganka utrzymuje na odpowiednim poziomie cukier w organizmie, reguluje wysokość ciśnienia krwi, poprawia nastrój, rozluźnia i działa uspokajająco. Codzienne spożywanie naparu z traganka pozwala na poprawę apetytu, pomaga w lepszym funkcjonowaniu organów wewnętrznych i poprawia metabolizm.

Minerały i kwasy obecne w roślinie

Znajdziemy tu składniki mineralne takie jak soda, cynk,magnez, potas, mangan miedź i żelazo. Obecne są w niej również kwasy typu:
– foliowy,
– linolowy,
– glikuronowy,
– linolenowy.
Należy pamiętać, że niektóre gatunki traganka są toksyczne, więc należy go kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub w aptekach.

Comments are closed.