Odpowiednio skomponowany zestaw przypraw potrafi sprawić, że nawet najprostsze danie nabierze wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio przechowywać przyprawy.

Jak przechowywać przyprawy?

Pierwszy, podstawowy błąd to przechowywanie naszych ulubionych przypraw w papierowych pakowaniach, wprost od producenta. Przez to tracą one swój naturalny zapach i aromat. Nie należy także trzymać przypraw w pobliżu kuchenki czy kaloryfera, a także zlewozmywaka. Wilgoć może spowodować pojawianie się pleśni. Dlatego najlepiej zainwestować w pojemniki na przyprawy dobrej jakości.

Gdzie kupić porządne przyprawniki?

Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo pojemników na przyprawy do wyboru, szklane, ceramiczne, metalowe czy plastikowe. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli nasi domownicy lubią doprawiać dania tuż przed zjedzeniem to w naszym domu powinien pojawić się przyprawnik. Nie zajmuje on wiele miejsca dodatkowo może się stać ciekawym elementem dekoracyjnym.

pojemniki na przyprawy

Dobrej jakości pojemniki i przyprawniki powinny być przede wszystkim bardzo szczelne. Tak aby wsypane do środka sioła nie traciły swojego naturalnego aromatu równie ważne jest ograniczenie dostępu do wilgoci. Warto postawić na takie pojemniczki, które nie chłoną zapachów. Dzięki temu po starannym osuszeniu będziemy mogli użyć ich ponownie. Warto każdy pojemnik dokładnie opisać, dzięki temu w ferworze gotowania nie pomylimy zwartości. A co z wielkością? W tym przypadku warto kierować się naszymi indywidualnymi potrzebami. Jeżeli mamy dużą rodzinę, to większe opakowania na przyprawy sprawdzą się zdecydowanie lepiej.