Jak wybrać zastawę obiadową?

Zastawa obiadowa to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Powinna mieć wysoką jakość, być wygoda w użyciu, ale też pasować do wystroju mieszkania i cieszyć oko. Jedzenie z pięknych talerzy smakuje jeszcze lepiej! Jak wybrać idealną zastawę do domu? 

Gdzie kupić zastawę i jak duży komplet wybrać? 

Dawniej naczynia sprzedawane były w komplecie, zwykle sześciu nakryć. Dziś oferowane przez sklepy zastawy obiadowe przeznaczone są dla czterech, sześciu, czasem ośmiu osób. Istnieje także możliwość zakupów pojedynczych sztuk talerzy czy salaterek. Jak duża powinna być domowa zastawa stołowa? Wszystko zależy od potrzeb danej rodziny. Planując zastawę, warto pomyśleć nie tylko o członkach najbliższej rodziny, ale także o często odwiedzających dom gościach, by i oni mieli z czego zjeść. Jeśli tylko warunki w mieszkaniu na to pozwalają, lepiej postawić na dużą zastawę obiadową – talerze, miseczki, talerzyki na pewno przydadzą się przy okazji spotkań z rodziną i przyjaciółmi. 

Która zastawa będzie najlepsza? 

Na co zwracać uwagę, wybierając zastawę obiadową? Pierwszym kryterium zawsze powinna być jakość. Im mocniejszy, bardziej odporny na stłuczenie materiał, tym lepiej – idealne są szkło hartowane i dobrej jakości porcelana. Istotny jest również kształt, naczynia muszą ładnie się prezentować, ale też być praktyczne. W kwestii estetyki najlepiej zaufać swoim upodobaniom, ale też dopasować stołową zastawę do wystroju mieszkania.

Comments are closed.