Duma kuchni polskiej

Zaproszenie obcokrajowca na obiad to duża odpowiedzialność. Trzeba pokazać mu polską kuchnią. Wiele dań kuchni polskiej ma nazwy, które potrafią zmylić obcokrajowca: barszcz ukraiński, pierogi ruskie… Polski kotlet mielony nie ma sobie równych!

Zdrowy polski obiad

Kuchnia polska ma bardzo wielu fanów, zarówno w naszym kraju jak też za granicą. Niektóre potrawy z kuchni polskiej budzą wiele wątpliwości, chodzi tutaj przede wszystkim o potrawy kiszone, kapustę i ogórki. Taki sposób nie jest znany w innych częściach świata. A jednak kiszonki zyskują wielu zwolenników, nie mówiąc już o walorach zdrowotnych. Kiszonki są niezwykle zdrowe i korzystnie wpływają na organizm, a takie kotlety mielone z według receptury MniamMniam.com to świetny sposób na zdrowy obiad. Eksperci podkreślają znaczenie kiszonek dla zachowania jelit w dobrym stanie.

Dodatki do sztuki mięsa

Dodatkiem do mięsa na obiad w Polsce zazwyczaj są ziemniaki. Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy albo które są świadome korzystnych właściwości  kasz, wybierają na przykład kaszę jaglaną i gryczaną. Dużą popularnością cieszy się także ryż. Jeśli chodzi o warzywa, które podawane są jako dodatek do kotletów mielonych, to najczęściej na polskim stole można spotkać różne surówki z marchewki albo buraki. Coraz popularniejsze jest spożywanie bakłażana lub brokułów albo kalafiora. Dodatek warzyw do mięsa to podstawa, jeżeli człowiek chce zachować zdrowie i nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa jako źródło witamin.

Comments are closed.