Sumak jest przyprawą, która jest ukochana przez wiele ludzi. Wykazuje ona bowiem bardzo cierpki smak i nadaje się do bardzo wielu potraw. Jest bardzo często używana w połączeniu z mięsem i warzywami różnego typu. Natomiast sosy przyrządzane właśnie z nią są niezwykle wyraziste i smaczne.

Przyprawa Sumak do czego używać

Sumak jest bardzo specyficzną przyprawą, która świetnie nadaje się do różnego rodzaju mięs i sałatek. Dlatego bardzo często można spotkać ją np w towarzystwie kebabu, bo to właśnie sosy do niego są przygotowywane w towarzystwie jej. Świetnie nadaje się także jako przyprawa do ryb czy drobiu, bo wykazuje lekko kwaśny smak. Owa przyprawa powstaje z owoców, które przypominają jagody. Doskonale sprawdza się w każdej kuchni, a kuchnia śródziemnomorska właściwie nie mogłaby bez niej istnieć.

Jeśli chodzi o to do czego,a właściwie do jakich potraw sumak nadaje się najbardziej, to jest to z pewnością mięso różnego rodzaju i ryby, ale tak samo dobrze sprawdza się do sałatek, jako przyprawa do sosów. Jest bowiem lekko cierpka i kwaśna. Może więc zastąpić cytrynę, dlatego nadaje się również do ryb. Jej zastosowanie jest bardzo bogate i tym bardziej warto mieć ją w swojej kuchni i dodawać ją zawsze do potraw, które wymagają kwaśnego aromatu, a np nie mamy w domu cytryny. Jest to bowiem jej przyjemna alternatywa. Dipy i sosy np z jej udziałem będą bardzo smaczne. Natomiast w połączeniu z jogurtem powstanie bardzo smaczny sos do kebaba. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej będą wprost zachwyceni tą przyprawą.