Dlaczego lepiej smażyć we frytkownicy niż na patelni?

Frytkownice to wciąż mało popularny sprzęt kuchenny w polskich domach. Najwyższa pora to zmienić – Polacy uwielbiają przecież smażone dania, a te najlepiej jest przygotowywać na głębokim tłuszczu. Smażenie na patelni to nie zawsze najlepszy sposób obróbki termicznej – potrawy często się przypalają, trudno jest też je równomiernie obsmażyć.

Dlaczego warto mieć w domu frytkownicę?

Jaka jest główna zaleta frytkownicy? Ten sprzęt AGD pozwala na smażenie w bardzo wysokiej temperaturze i na głębokim tłuszczu. To właśnie dzięki temu obróbka mięsa czy warzyw jest szybka i efektywna. Produkt jest wkładany do maksymalnie rozgrzanego tłuszczu na krótko – jest równomiernie obsmażony z każdej strony, panierka jest chrupiąca i co najważniejsze – nie wchłania niepotrzebnie tłuszczu. To właśnie dzięki temu z frytkownicy otrzymuje się najpyszniejsze frytki czy warzywa w tempurze. Smażenie na patelni absolutnie nie przynosi takiego rezultatu.

frytkownice

Mniej kaloryczne posiłki

Dzięki obróbce termicznej produktów w tak wysokiej temperaturze, tłuszcz nie jest nadmiernie wchłaniany przez panierkę. Chyba nikomu nie trzeba zatem tłumaczyć, że finalnie przygotowane danie ma mniej kalorii. To z pewnością ucieszy wszystkich miłośników smażonego jedzenia, którzy jednocześnie nie chcą przesadzać z kalorycznością dań. Tłuszcz używany do smażenia może być wielokrotnie wykorzystany – to zatem aspekt ekonomiczny smażenia we frytkownicy.

Comments are closed.