Dlaczego kawa ziarnista jest lepsza?

Wśród kawoszy od dawna funkcjonuje opinia, że najlepsza kawa ziarnista jest napojem nieporównywalnym z niczym innym. Uważają oni, że kawa ziarnista jest znaczne, ale to znacznie lepsza niż nawet najlepsza kawa mielona. Czy tak faktycznie jest i od czego to dokładnie zależy?

Czy kawa ziarnista jest lepsza?

Być może będzie to szokiem dla wielu fanów kawy mielonej, lecz dobra kawa ziarnista przebija ją niestety pod dosłownie każdym względem. Nie tylko jest po prostu smaczniejsza, lecz także jest zdrowsza, a nawet często tańsza. Dlaczego tak jest?
Kawa ziarnista – https://www.bdsklep.pl/spozywcze/kawa/kawa-ziarnista , czyli taka, która sprzedawana jest w całych ziarnach, nie może być w takiej postaci zaparzona. Aby było to możliwe, musi zostać w domu zmielona. A to znaczy, że uzyskuje się najważniejszą cechę kawy, czyli jej świeżość. kawa zmielona, zanim trafi do konsumenta, przeleżeć musi naprawdę wiele długich tygodni w opakowaniu, które, choć oczywiście szczelne, powoduje spadek wartości smakowych kawy.
Oczywiście kawa ziarnista ma pewne wady. Przede wszystkim jej zaparzenie wymaga wcześniejszego zmielenia jej, czego dokonać można albo posiadając specjalny ekspres wyposażony w funkcje młynka, albo też osobne urządzenie, które się do tego zadania wykorzysta.

Co powoduje, że kawa mielona jest gorsza?

Co jednak jest jeszcze jednym powodem, dla którego kawa mielona jest o wiele gorsza od tej ziarnistej? Przede wszystkim jej skład. W przypadku mielenia kawy samodzielnie ma się pewność, że uzyskany proszek to całkowicie kawa. Niestety normą jest fakt, że w przypadku kawy mielonej fabrycznie, oprócz kawy w opakowaniu znajduje się też ogromna ilość wypełniaczy, które mają za zadanie spowodować, że kawa mielona będzie tańsza w produkcji. Oczywiście przekłada się to na jej o wiele gorszy smak, który często w skrajnych przypadkach nawet niewiele ma wspólnego ze smakiem kawy.

Comments are closed.