Każdy mniej lub bardziej doświadczony kucharz wie, że jakość patelni, na której smaży się potrawy, ma ogromne znaczenie dla ich późniejszego smaku. Z tego też powodu w wielu kuchniach spotkać można ceramiczne patelnie, które ostatnim czasy cieszą się stale wzrastającą popularnością. Czy faktycznie taka patelnia jest warta zakupu?

Wygoda smażenia

patelnia ceramiczna

Zdecydowanie najważniejszą zaletą patelni ceramicznej jest to, w jaki sposób się ona nagrzewa podczas smażenia na niej jedzenia. Na zwykłych paleniach to, gdzie jest bardziej lub mniej nagrzana powierzchnia głównie zależy od tego, jak została ona ustawiona na palnikach i jak jest jej ogólna struktura. Patelnie ceramiczne natomiast nagrzewają się całą powierzchnią w sposób bardzo równomierny, dlatego też w każdym punkcie jej powierzchni, temperatura będzie mniej więcej taka sama.

Dodatkowo nadmienić należy, że patelnie ceramiczne tak samo, jak wersje teflonowe nie wymagają stosowania tłuszczu do smażenia, a także w odróżnieniu od wersji teflonowej, bardzo długo trzymają ciepło, co pozwala znacząca ograniczyć zużywaną energię.

Wygoda czyszczenia

Oprócz samego procesu smażenia patelnie ceramiczne są również znacznie wygodnie w czyszczeniu od innych rodzai patelni. Dzięki nieprzywierającej powierzchni, po smażeniu wystarczy tylko odczekać, aż patelnia ostygnie, a następnie tylko spłukać wodą. Gdy jednak coś przywrze do jej powierzchni, wystarczy tylko lekko ją zalać, odczekać kilka minut i wszystkie, nawet najbardziej przypalone elementy z łatwością odejdą.