5 najlepszych domowych przetworów z dzikiej róży

Dbanie o zdrowie i właściwe odżywianie wcale nie musi być trudne. Bardzo często bogate w dobroczynne substancje owoce, warzywa i zioła rosną w przydomowych ogrodach. Jednym z przykładów takiego superfood jest dzika róża. 

Dzika róża właściwości


Właściwości lecznicze dzikiej róży są dobrze znane. Szczególnie cenionym elementem krzewów są charakterystyczne, kuliste owoce o zdecydowanej czerwonej barwie. Już niewielka ilość wyciągu z dzikiej róży jest w stanie pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, wspiera odporność, spowalnia proces starzenia skóry, wspiera organizm w walce ze stanami zapalnymi. Jest także znanym ludowym sposobem na jesienną chandrę.

Domowe sposoby na wykorzystanie dzikiej róży

Okres zbioru owoców dzikiej róży przypada na koniec sierpnia i trwa aż do przymrozków. Ważnym jest wyczucie odpowiedniego momentu zbioru – owoce nie powinny być ani zbyt twarde ani zbrązowiałe i pomarszczone. 
Właściwości lecznicze dzikiej róży zachować można poprzez przygotowanie 5 najpopularniejszych domowych przetworów:
1. susz na herbatę – można ją pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie sprawdzi się do gaszenia pragnienia latem
2. sok – idealny do codziennego popijania w formie tzw. witaminowych shotów
3. syrop – spasteryzowany domowym sposobem może stać w butelkach przez kilka miesięcy
4. puree / przecier – można go zamrozić i wykorzystywać do wielu różnych dań oraz nowatorsko – do zrobienia domowego keczupu
5. konfitura – najpopularniejszy i najsłodszy sposób na podanie dzikiej róży, idealny do naleśników i wypieków

By korzystać z dobroczynnych właściwości dzikiej róży nie trzeba płacić za drogie preparaty. Przetwory wykonane własnoręcznie będą dumną ozdobą spiżarni, a odpowiednio spasteryzowane posłużą przez cały rok, aż do kolejnych zbiorów.

Comments are closed.