Właściwości zdrowotne kurkuminy, składnika zawartego w kurkumie są znane i stosowane od wieków przez ludność indyjską i chińską. Ta przyprawa o niezwykłym pikantno-korzennym smaku jest dzisiaj powszechnie stosowana również w Europie.
Kurkuma mielona jest na wyciągnięcie ręki we wszystkich marketach, wystarczy tylko dodawać do potraw, by korzystać z jej cudownych właściwości chorobotwórczych.

Kurkumina niszczy wszelkie wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty podnosząc poziom peptydu, który chroni organizm przez infekcją oraz wspomagając komórki odpornościowe.

Kurkuma mielona (szukaj w dobrych sklepach) powinna być regularnie spożywana przez osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego, gdyż kurkumina ma zbawienny wpływ na cały organizm zapobiegając wzdęciom, oczyszczając organizm z toksyn, przyśpieszając trawienie oraz przemianę materii.

Kurkumę mieloną warto również dodać, by chronić oczy.
Z powodzeniem można ją stosować podczas leczenia spojówek, zespołu suchego oka, jaskry czy nawet opryszczki.
W przypadku opryszczki nie tylko należy ją spożywać wraz z daniem, lecz również kurkumę mieloną zmieszać z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę na kilka minut.

Badania potwierdzają skuteczność kurkuminy w hamowaniu powstawania komórek nowotworowych i zapobieganiu ich rozwojowi, jak i również w wysokiej skuteczności redukcji guzów macicznych.

Regularne dodawanie kurkumy do dań niszczy wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia się skóry, dzięki czemu skóra dłużej będzie mogła się cieszyć jędrnością i młodym, świeżym wyglądem. Nakładanie zmielonej kurkumy wraz z olejem roślinnym posłuży za maseczkę na trądzik i wszelkie stany zapalne, doda również blasku, wygładzi zmęczoną skóry i poprawi koloryt całej twarzy.

Comments are closed.